Значення імені Божена українською мовою

Походження імені Божена. Ім’я Божена слов’янське. Синоніми імені Божена. Бажена, Божа, Божний, Божинов. Коротка форма імені Божена. Божа, Божка, Боженка, Божичко, Божанка, Жана, Жанка, Бойя, Бойка, Бога, Женя.

Ім’я Божена має слов’янське походження. Утворюється шляхом додавання до основного «бог» (від «Бога») суфіксом зменшувальне — ена або ж — ана. Ім’я Божена перекладають як «божа», «обдарована богом» або ж «благословенна».

Це ім’я згадується в стародавніх хроніках. Так звали одну дівчину — кохану чеського князя Ольдржіха, яка стала його другою дружиною і подарувала йому спадкоємця Бржетислава I. Тема їх романтичної любові відображена в багатьох літературних творах, музиці і живопису.

Ім’я Божена вживається в основному в Польщі, Чехії, Сербії, Болгарії, Литві, Словаччині та Словенії. Наголос в імені Божена може бути як на перший, так і на другий склади.

Незважаючи на те, що ім’я було вже давно відомо в Чехії і Польщі, з достатньою регулярністю воно стало з’являтися тільки в XIX столітті. У Чехії ім’я Божена протягом 15 років не покидає 30-ку найбільш поширених імен в Чехії, хоча кількість названих цим ім’ям дівчаток скорочується.

Існують близькі і аналогічні за значенням слов’янські імена — Богдана ( «даний Богом», «дарований Богом», «Божий дар»), Божидар ( «Божий дар»), Богна ( «Богом дана»), Богуслава, Богудара, Богударка, Богуміла, Богуволя, Богумета.



Також в Чехії це ім’я вважається чеським варіантом імен Бенедикт ( «благословенний») і Теодор (Федір — «дарований Богом», «Божий дар»). Ім’я Божена синонімічно і ідентично за значенням таких імен як Феодосія ( «Богом дана»), Макарія ( «благословенна»), Феодота ( «богоданная»), Феоктиста ( «Богом створена»). Відповідає також і таких імен як Натанаеля ( «Бог дав») — португальське ім’я, Деодат ( «Богом дана») — італійське ім’я, Додання ( «Богом дана») — французьке ім’я, Ранель ( «обдарована Богом») — татарське ім’я.

Не варто плутати з іншим, дуже схожим за вимовою, ім’ям — ім’ям Бажена, у якого зовсім інше значення. Але іноді їх вважають ідентичними. Ім’я Божена не згадується в православних святцях, але власниці цього імені можуть відзначати свої іменини в дні пам’яті Феоктисти або ж Феодосії. У Польщі іменини у Божени — 13 березня, і 20 червня і 20 липня; в Чехії — 11 лютого, в Словенії — 27 липня.

Божена досить наполеглива і рішуча дівчина. Намагається повністю контролювати власні емоції, залишаючись при цьому простий і природною. Вона не любить посередність і вважає за краще уникати тих людей, у кого поверхневе сприйняття світу. Прагне до всього природного, але зберігає надзвичайно високі стандарти і вимоги.

Божена — ідеалістка, прагне постійно розвиватися і вдосконалювати себе. Вона амбітна і працьовита. Вона здатна з величезним терпінням долати всі труднощі, коли це стосується найбільш важливих моментів, але в дрібницях і деяких побутових питаннях у неї не вистачить поміркованості і такту, вона може стати різкою.

Це дисциплінована, але схильна до авторитаризму дівчина. Уперта і свавільна, здатна почати справу, не ім’я в ньому ні компетентності, ні володіючи необхідними знаннями. Божена в деякій мірі власниця, але, тим не менш, досить щедра. Своїх сестер і братів опікується, як справжня мама. Відчуває велику відповідальність за свою сім’ю.

Божена працьовита дівчина, прагне до досконалості і гармонії не тільки в любові. Вона готова зберігати поганий мир, ніж прагне до доброї сварки, тому першою почне примирливі кроки, буде підтримувати приємні стосунки зі своїми близькими, навіть якщо будуть великі труднощі у відносинах.

Коли справа доходить до вибору партнера, Божена буде особливо вимоглива, так як вона повинна поважати і захоплюватися людиною, який завоює і підкорить її серце. Він повинен буде діяти обережно, тому що у нього не буде другого шансу. Вибір чоловіка для Божени — це дуже важке завдання. Вона чудова і гостинна господиня. Сім’я, друзі і близькі займають у неї центральне місце в житті. Божена може прийняти рішення присвятити себе дому і сім’ї, тому що лад у сім’ї має важливе значення для її емоційного стану.

Проте, це активна, динамічна і оригінальна жінка, яка може знайти своє покликання в медицині, соціальній сфері (учитель, юрист), в області естетики, мистецтва і дизайну. Також може зайняти керівну посаду.

Іменини Божени

Божена іменини не святкує.




Зараз ви знаходитесь тут:


Схожі записи
  • Значення імені Богдана українською мовою
  • Значення імені Белла українською мовою
  • Значення імені Борислав українською мовою
  • Значення імені Борис українською мовою
  • Значення імені Богдан українською мовою