Яку молитву читати, коли важко і сумно на душі?

Яку молитву читати, коли важко і сумно на душі?

Бувають ситуації, коли начебто без видимих ​​причин навалюється на серце гнітюча тяжкість, і не знаєш, як з нею боротися. Такий стан можна назвати депресією. Священнослужителі вважають, що подібний стан — це плач душі неприкаяної про своїх, можливо, ще не усвідомлених гріхах. Кращі ліки — це сповідь з щирим покаянням і причастя.

І служителі церкви, і рядові віруючі, згадуючи мудрі слова преподобного Серафима Саровського про те, що врятувати душу неможливо без несення скорбот і Царство Небесне очікує лише зазнали, радять вдаватися до молитви. Яку молитву читати коли важко на душі? У кого просити допомоги?

Короткий зміст:

До яких святим звертатися у важкій життєвій ситуації?

Помічено, коли на душі важко, навіть далекі від церкви люди шукають в ній порятунку: Йдуть в храм, запалюють свічки, прикладаються до ікон, звертаються до їх першообразів, благаючи про допомогу. Треба тільки пам’ятати при цьому, що універсальної молитви, щоб позбутися від тяжкості душевної, немає.

Найбільш часто молитви підносять до Господа та Пресвятої Богородиці. Благання може бути викладена своїми словами, що виходять із глибини стомленої душі. Така молитва найбільш щира і тому найбільш дієва. Виглядати вона може приблизно так:

Мати Божа! Даруй мені сили здолати мої печалі. Не покинь мене з моїми бідами і тяжкими думами наодинці. Настав на шлях правий: не знаю, як жити далі. Не дай зламатися, пішли сили встояти. Молю Тебе, Пречиста, допоможи! Ізболелась душа, не знаходжу спокою. Наповни моє життя сенсом, а серце — любов’ю. Амінь.

Однак не всі володіють даром такої щирої молитви. Кому-то набагато простіше не менше щиро почитати вже складений святими отцями і вивірений століттями текст.

Вважається, що звертатися з певною проханням треба до святих, які самі по життю були якось пов’язані або пережили схожі проблеми. Буде зовсім не зайвим ознайомитися з їх житіями, описами їх мук і подвигів. Це допоможе краще зрозуміти, які тяготи переносили святі мученики, як вони протистояли їм за допомогою молитви. А ще допоможе оцінити «градус» наших душевних «болячок».

Якщо важко на душі, корисно звернутися до великомучениці Варварі. Молитва до цієї святої втихомирити долає туга смертну. Читати її треба стільки, скільки душа зажадає, і не скоромовкою, а вдумливо, вникаючи в вимовлені слова, пропускаючи кожне через своє серце.

Свята славна і всехвальна великомучениці Христового Варваро! Зборах днесь в храмі твоєму Божественну людие і раце мощей твоїх поклоняючись і з любов’ю целующіі, страждання ж твоя мученицька і в їх Самого страстоположніка Христа, давшаго тобі, чи не точию еже в Нього вірувати, але і еже по Ньому страдаті, похвалами ублажающе, молимо тебе, відома бажання нашого Заступницю: молі з нами і про нас умоляемаго від Свого милосердя Бога, так милостиво почує нас, тих, хто просить Його милості, і не відставить від нас вся спасіння і житієм нуждная прохання, і дарує християнську кончину животу нашому безболісно, ​​непо Соромно, мирно, Божественних Таїн причетності, і всім на всякому місці, у всякому горю і при важких обставинах, які вимагають Його людинолюбства і допомоги, велику Свою подасть милість, та благодаттю Божою і твоїм теплим заступництвом, душею і тілом завжди здоров’ї пребивающе, славимо дивного у святих Своїх Бога Ізраїлевого, що не удаляющаго допомоги Своєї від нас завжди, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Можна звернутися До єпископа Воронезького Тихону, Задонського чудотворця. Життя також відчувала його найсильнішими душевними тяготами, порятунок від яких святитель знаходив в невпинних молитвах.

Про всехвальний святителю і догоджаючи Христовий, отче наш Тихона! Ангельски на землі поживши, ти яко ангел благий явився єси і в давньому твоєму прославлянні: віруємо від усієї душі і думки, яко ти, добросердя наш помічнику і молітвенніче, твоїми Неложними клопотання і благодаттю, від Господа рясно тобі дарованою, повсякчас сприяєш нашого спасіння. Прийми ж, ублажала угоднику Христовий, і в годину цю наша негідна моління: свободи ни твоїм заступництвом від облегающаго нас марнослів’я і суемудрія, неправоверія і зловерия людського; попильнуйте, швидкий про нас заступнику, сприятливим твоїм клопотанням умоліті Господа, та пробавіт Своя великия і богатия милості на нас грішних і недостойних Рабех Своїх (імена), та вилікує Своєю благодаттю неісцеленния виразки і струпи розтлінних душ і тілес наших, да розчинить скам’яніла серця наша сльозами розчулення та плачу за премногих гріхів наших, і нехай визволить нас від вічних мук і вогню геенскаго; всім же вірним людем Своїм нехай дасть в нинішньому веце світ і тишу, здоров’я і порятунок і в усьому добру поспешеніем, і тако, тихе і безмовне житіє пожівше у всякому благочесті та чистоті, сподобилися з Ангелами і з усіма святими славити й оспівувати всесвяте ім’я Отця і Сина, і Святого Духа на віки віків. Амінь.

Трагічна і повчальна життя великого молитовника за що знаходяться в скорботах великомученика Димитрія Солунського, що постраждав за сповідання віри в Христа. Описи подвигів і чудес, що відбувалися по молитовним проханням святого, вражають пущі захоплюючого роману.

Спаси мене, Спасе мій, по Твоїй благості, а не за моїми справах! Ти хочеш мене врятувати і відаєш, як це зробити. Спаси ж мене, як Сам знаєш! Я на Тебе, Господа мого, сподіваюся, і Твоїй волі Святої себе вручаю: твори з мною що хочеш! І якщо хочеш, щоб я залишався у темряві, будь знову благословенний. І якщо хочеш вивести мене на світло, будь благословенний. І якщо відкриєш мені двері милосердя Твого: добро буде і благо. І якщо закриєш переді мною двері милосердя Твого, благословен буде затвор мене в правду. І якщо не вб’єш мене з беззаконнями моїми, слава безмірному милосерді. І якщо погубиш мене з беззаконнями моїми, слава праведному суду Твоєму: як забажаєш устрій мою долю!

Нехай же не на мене, Владико Господи, спокуса або скорбота, або хвороба понад сили моєї, але визволи від них або даруй мені фортеця перенести їх з вдячністю.

Господи, поможи рабу Божому (ім’я) пройти шлях важку, почуй, побач, прости і допоможи.

Молитися найкраще, маючи перед собою образ святих. Добре носити невелику іконку при собі і в особливо важкі хвилини, сховавшись в тихому місці і діставши її, тихо помолитися.

Сильна молитва

Існує безліч реальних історій, які розповідають про силу впливу 90-го псалма, який в народі більш відомий як Молитва «Живий у допомозі Вишнього…» і який здатний позбавити не тільки від особистих душевних тягот, але і від невиліковних хвороб. Текст псалма зазвичай є у всіх православних молитвословах.

Дуже дієвою молитвою в важких випадках є «Да воскресне Бог». Її зазвичай читають в вечірньому молитовному, осіняючи хресним знаменням всі чотири сторони світу і свою підготовлену до сну ліжко, але ж не заборонено, а навіть корисно, підносити її і при особливій потребі:

Да воскресне Бог, і розпорошаться вороги Його, і нехай тікають від лиця Його ті, що ненавидять Його. Яко зникає дим, нехай щезнуть; яко тане віск від імені вогню, так нехай загинуть біси від імені люблячих Бога і знаменує хресним знаменням, і в радості промовляючи: Радуйся, Пречесний і Животворящий Хрест Господній, проганяй біси силою на Тобі розп’яття Господа нашого Ісуса Христа, у пекло зійшов і зневажила силу диявол, і дарував нам тебе, Хрест Свій Чесний на прогнание всякого супостата. О, Пречесний і Животворящий Хрест Господній! Допомагай ми зі Святою пані Дівою Богородицею і з усіма святими навіки. Амінь.

Коли на душі печаль і хочеться плакати

Життєві колізії, поселяються в душах печаль і постійне бажання плакати, Легше подолати в комплексі з наступними діями:

Замість непродуктивних думок про своє важкому стані краще коротко молитися словами про допомогу Свт. Ігнатія Брянчанінова:

Слава Богу за все! Господи! Віддаюся Твоїй Святій волі! Нехай буде зі воля Твоя! Господи! Дякую Тобі за все, що Тобі вгодне послати мене. Належну заплату за вчинки моїх сприймаю; Пом’яни мене, Господи, у царстві Твоїм!

Цієї думки варто стати головною в житті. І не тільки в дні печалі.

Найбільш короткими і дієвими є Ісусова молитва: «Господи, Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене, грішного», що читається — при бажанні — постійно, і молитовне прохання до Богоматері: «Пресвята Богородиця, помилуй мя».

Дуже допомагає зняти тягар з душі читання акафісту перед іконою Богородиці з відповідною назвою — «Утамуй мої печалі».

Якщо всього цього здасться недостатньо, Рекомендується зробити в такий спосіб:

Треба запалити три свічки перед трьома іконами: Спасителя, свт. Миколи Чудотворця та блаженної Матрони Московської. Постарайтеся згадати всі свої гріхи, в тому числі і уявні, пробачити всі образи. Покайтеся перед святими ликами.

У хвилини, такі важливі для душі, неодмінно знову проллються сльози, але вони вже будуть очисними і полегшують. Настав час просто помолитися перед образами: ці молитви допоможуть набуття спокою.

Молитва перед іконою Матрони:

Блаженна стариця, Матрона Московська. Лікуєш ти душі, що тяжко ридають, за те, що раби про гріхах забувають. Утри мої сльози, що в скорботі струмують, уймі всі негаразди, що в житті гніздяться. Хай буде воля Божа. Амінь.

Молитва перед іконою Миколи Чудотворця:

Чудотворець Миколай, Захисник і Спаситель. Ми молимося тобі, коли стогнемо, часом в душевних муках гинемо. Від сліз скорботних ти мене визволи, як заблуджуся, на вірний шлях настав. Хай буде воля Божа. Амінь.

Молитва Господу:

Господи Ісусе Христе, Сину Божий. Прости мене, що плачу від негараздів, не бачачи поруч праведний народ. За тяжкість, що в гріховності несу, з очей стираю гірку сльозу. Помилуй, Боже, віру укріпи, святий водицею душу покропи. Хай буде воля Твоя. Амінь.

Кожне з цих молитовних звернень читається тричі. До них можна вдаватися щоразу, коли від тяжкості на душі закипають сльози. Тим більше що запам’ятовуються вони елементарно.

Таємниці імен, снів, зірок

Зараз ви знаходитесь тут:

Можливо, вас зацікавить: