Які вечірні молитви можна читати віруючому?

Які вечірні молитви можна читати віруючому?

Молитва — розмова людини з Богом. За допомогою молитов віруючий має можливість попросити у Всевишнього про щось або подякувати йому. Істинно віруючі люди не починають і не закінчують свій день без молитви.

Вранці вони просять благословення у Бога на прийдешній день, а ввечері — кажуть слова подяки за те, що Господь зробив для них протягом усього дня, молять дати здоров’я собі, дітям і своїм близьким, відпустити гріхи, каються в проступки, просять благословення на сон. Для цих цілей і існують ранкові та вечірні молитви, читати які слід кожній православній людині.

Короткий зміст:

Як молитися перед сном?

Вечірнє правило — одна з обов’язкових в християнстві. Його текст є в будь-якому молитовнику — збірнику молитов. Звичайно, у нас є право звертатися до Всевишнього своїми словами, але, як кажуть священнослужителі, молитвослов для християнина як буквар для дитини, тобто навчившись читати молитви з цієї книги, ви зумієте правильно складати слова, формулювати свої прохання до Всевишнього так, щоб він почув.

До того ж, В християнстві вважається дуже небезпечним довіряти тільки самому собі. Історія знає святих, які ніколи не відповідали на питання своїми словами — вони завжди посилалися на слова Святих Отців. Тому придбати молитвослов потрібно обов’язково, особливо новоспеченому християнину.

Прочитати по папері текст це половина справи. Для того, Щоб Бог почув вашим прошениям, потрібен правильний настрій. Перед прочитанням молитов задумайтеся про ваших взаєминах. Якщо ви згадали, що хтось заподіяв вам біль, постарайтеся забути образу і пробачити це всією душею. Під час вимови вечірніх молитов, також як і будь-яких інших, потрібно відкинути всі сторонні думки. Говорити потрібно вдумливо, щиро, з благоговінням.

Чи обов’язково заучувати текст молитов? На це питання напевно краще дати негативну відповідь, тому що головне в благанні це все-таки настрій. Але знати напам’ять хоча б «Отче наш» бажано. Молитва ця невелика. Але в ній міститься така величезна сила. Застосовують її найчастіше в повсякденних речах, наприклад, в екстремальних ситуаціях, коли необхідна божа захист, або просто коли на душі неспокійно.

Якщо ви загляньте в молитвослов, то побачите, що Вечірніх молитов досить багато. Ознайомтеся з усіма їх не займає багато часу. Але буває так, що в кінці важкого робочого дня нам стає важко зосередитися на чомусь одному або у нас просто мало часу, тому можливо скористатися скороченими вечірніми молитвами. Це той самий випадок, коли важлива не кількість, а якість.

Після прочитання молитви перед сном додайте кілька слів від себе: розкажіть про свої бажання (тільки не про корисливі речі і не про матеріальні блага), попросіть Господа Бога допомогти їх реалізувати, попросіть вибачення і відпущення гріхів людям, образив, що завдало вам шкоду в році, що минає дні.

Як читати:

Які тексти читати?

Загальні молитовні правила розраховані для священнослужителів і дуже досвідчених віруючих людей. А ось для новоспечених християн Рекомендується використовувати короткий правило. Це індивідуальне правило, і починати краще з нього, тому що недосвідченій людині важко довго читати молитви, зберігаючи необхідний настрій.

Короткі правила використовуються також в тих ситуаціях, коли немає можливості і сил довго перебувати в молитві, що не рідкість в нинішні часи. Наші думки постійно зайняті турботою про сім’ю, роботою та іншою інформацією, яка не дає надовго налаштуватися на потрібний лад. Також ці тексти можна читати ввечері перед причастям і сповіддю.

Святі Отці повчають, що Краще уважно, з благоговінням прочитати скорочене правило російською мовою, ніж бездумно, механічно загальне. Також вони кажуть, що людина має право сам скорочувати правило, але робити це треба вміло, без втрати змісту і посилу.

Згідно молитвослову, короткий вечірнє правило Складається з наступних найсильніших, найбільш ємних православних молитов:

«В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа, Амінь.

Господи Ісусе Христе, Сину Божий, молитвами Пречистої Твоєї Матері і всіх святих, помилуй нас. Амінь.»

Молитва до Святого Духа:

«Царю Небесний, Утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, Скарб благих і життя подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, Благий, душі наші.»

Трисвяте:

«Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас. (Читається три рази, супроводжуючи хресним знаменням і поклонами)

Слава Отцю і Сину і Святому Духу, і нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, зглянься і зціли немочі наші імени твого ради.

Господи, помилуй (3 рази).

Слава Отцю і Сину і Святому Духу, і нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.»

Отче наш:

«Отче наш, що єси на небесах! Хай святиться ім’я Твоє, нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам днесь; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.»

Тропарі:

«Помилуй нас, Господи, помилуй нас; усякого бо відповіді недоумеюще, цю Ті молитву яко Владиці грішні приносимо: помилуй нас.

Слава: Господи, помилуй нас, на Тебе бо уповахом; не розгнівався на нас зело, нижче згадай свого гріха, але зглянься і нині як милосердний, і визволи нас від ворогів наших; Бо Ти Бог наш, і ми людие Твої, вси справи рук Твоїх, і ім’я Твоє призиваємо.

І нині: Милосердя двері відкрий нам, благословенна Богородице, що сподівається на Тебе та не загинемо, але так позбудемося Тобою від бід: Бо Ти спасіння роду християнського.»

Молитва 1-я, святого Макарія Великого до Бога Отця:

«Боже вічний і Царю всякого створіння, сподобився ма навіть в годину цю доспеті, прости мені гріхи, яже вчинив у цей день ділом, словом і думкою, і очисти, Господи, смиренну мою душу від усякої скверни плоті і духу. І дай мені, Господи, в нощи цей сон перейти в світі, так вставши від смиренного ми ложа, догоджаючи пресвятому імені Твоєму, в усі дні життя мого, і поперся борються мя вороги тілесні і безплотния. І спаси мене, Господи, від помислів суєтних, оскверняють мене, і похотей лукавих. Бо твоє є царство, і сила і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.»

Молитва до Пресвятої Богородиці:

«Благого Царя благая Мати, Пречиста і Благословенна Богородице Маріє, милість Сина Твого і Бога нашого вилий на пристрасну мою душу і Твоїми молитвами настав мене на діяння благая, та інше час життя мого без пороку перейду і Тобою рай та віднайду, Богородице Діво, єдина Чистий і Благословенна.»

Кондак Богородиці:

«Взбранной Воєводі переможна, яко ізбавльшеся від злих, подячна взиваємо Ти раби Твої, Богородице, але яко імущих державу непереможну, від всяких нас бід свободи, та ми взивали до Тебе; радуйся, невісто Неневестная.

Преславна Приснодіви, Мати Христа Бога, принеси нашу молитву Синові Твоєму і Богу нашому, нехай спасе Тобою душі наші.

Все сподівання моє на Тя покладаю, Мати Божа, збережи мене під покровом Твоїм.

Богородице Діво, не погорди мене, грішного, требующа Твоєї допомоги і Твого заступництва, на Тебе бо упова душа моя, і помилуй мене.»

Молитва святого Іоанникія:

«Сподівання моє Отець, пристановище моє Син, захист мій Дух Святий: Тройце Свята, слава Тобі.

Достойно єсть яко востаннє, славити Тебе, Богородицю, присноблаженну і Пренепорочну і Матір Бога нашого.

Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без зотління Бога Слово породила, сущу Богородицю, Тебе величаємо.

Господи Ісусе Христе, Сину Божий, молитвами Пречистої Твоєї Матері, преподобних і богоносних отців наших і всіх святих, помилуй нас. Амінь.»

Регулярне читання цих молитов Забезпечить вас підтримкою святих, очистить розум і душу від негативу, сприятиме здоровому сну.

У виняткових випадках, наприклад, під час сильної, важкої хвороби людини, коли його стан не дозволяє перебувати довго в молитвах, Допускається прочитання однієї молитви — Отче наш.

Ангелу-Хранителю

У важких ситуаціях людині потрібна підтримка. Правда ми часто помиляємося, шукаємо її не там. Але ж головне джерело підтримки знаходиться у нас за плечима. Це наш Ангел-Хранитель.

Невидимий захисник дається нам під час таїнства хрещення і супроводжує нас аж до Страшного суду. Він щомиті перебуває поруч, знає про людину абсолютно все.

Молитов Ангелу-Хранителю безліч, вони передбачені на всі випадки життя: про здоров’я власному і дітей, про успіхи у всіх сферах діяльності, про благополуччя і взаєморозуміння в сім’ї, про захист від заздрості, зради, спокус і т. д.

Зверніть увагу на унікальну особливість молитви до Ангела-Хранителя — вона не призначена для читання в храмі. Тільки для особистого звернення з будь-якого місця, крім церковних стін.

Священнослужителі стверджують, що Ангел-Хранитель сильний тільки у тих, хто багато часу проводить в молитвах і живе за законами Божими, тому що чиста душа, хороші помисли і діяння, часте звертання до Бога надають людському захиснику потужну силу.

Звертайтеся до наведеної нижче молитвою до вашого Ангелу-хранителю не тільки під час обов’язкових молитов, а й перш ніж зробити якусь справу:

«Ангеле Христовий, зберігачу мій святий і покровителю душі і тіла мого, вся ми прости, що Я згрішив у днешній день, і від усякого лукавства протівнаго ми ворога визволи мене, щоб ні в коемже ГРЕСО прогнівили Бога мого; але молі за мене грішного і недостойного раба, яко да гідна мя покажеш доброти і милосердя Всесвятия Трійці і Матері Господа мого Ісуса Христа і всіх святих. Амінь.»

Наш Ангел-Хранитель має повноваження звернутися до Бога з проханням пробачити гріхи людини. Як відомо, якщо з таким проханням звертається наближений до Бога, то ймовірність того, що вона буде виконана збільшується. Розкажіть про своє бажання замолити гріхи Ангелу-Хранителю.

Не забудьте сказати спасибі Ангелу за його труди. Висловіть це В вдячній молитві:

«Віддячити і восславив Господа свого, Єдиного Бога православних Ісуса Христа за добродію Його, взиваю до тебе, святий ангеле Христов, воїн Божественний. Кличу з молитвою подяки, дякую тобі за милість твою до мене і за клопотання твоє за мене перед лицем Господа. Славен будь в Господі, ангела!»

Таємниці імен, снів, зірок

Зараз ви знаходитесь тут:

Можливо, вас зацікавить: