Як правильно молитися вдома і в церкві?

Як правильно молитися вдома і в церкві?

Молитва — це спосіб спілкування між Богом і віруючими. У своїх молитвах люди діляться зі Всевишнім своїми радощами і проблемами. І у багатьох виникає питання: «А як підносити благання Богу, щоб він почув і допоміг?». Особливо часто задають собі це питання розчаровані люди, які не знайшли підтримки Вищих сил. Можливо, їм варто переглянути свої погляди і більше думати про те, що може бути вони самі зробили щось не так.

У сучасному темпі життя людині буває важко знайти час на відвідування храму для участі в службах, але якщо він потребує підтримки Бога, то може зробити в будь-якому іншому місці. А як правильно молиться вдома?

Короткий зміст:

Як підносити благання перед іконою?

Бог і віра в нього знаходиться в нас, наших душах. Саме тому читати молитви потрібно не тільки в певному місці — храмі, а завжди і всюди. Організувати читання молитов можна за допомогою спеціальної релігійної літератури (Молитвослов, Псалтир) або своїми словами — часто це не має значення. Основна умова хорошою молитви — щирість і відчуття зв’язку з Богом.

Але все ж Церква рекомендує дотримуватися деяких правил. Ось, що потрібно зробити для молитви будинку:

Як читати молитви в церкві?

Але все ж справжній християнин повинен відвідувати церкву, хоча б зрідка брати участь у спільній молитві. Саме такий вид молитви вважається найсильнішим, тому що коли все молять про одне, навіть якщо одна людина відвернеться, молитва не стане слабшою.

Як бути почутим Богом, як читати «Отче наш»?

Щоб бути почутим Богом, потрібно вірити самому в те, про що ти його молиш. Вимовляти слова молитов потрібно осмислено, спрямувавши свої думки тільки до Бога. Неприпустимо в цей момент відволікатися на сторонні речі ні на секунду.

Молитву «Отче наш…» необхідно вимовляти кілька разів на день, а в моменти, коли у вас в житті присутні будь-які проблеми, потрібно вимовляти її особливо часто. Історія знає чимало випадків, коли багаторазове повторення цієї молитви припиняла конфлікти, зцілювала від недуг, виганяла бісівське з душ людей.

«Oтче наш, що єси на небесах! Хай святиться ім’я Твоє, нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам днесь; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого. Слава Отцю і Сину і Святому Духу, і нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь. Господи помилуй. (Тричі) Благослови.»

Молитви

Молебень «Затримання»

Ця Молитва старця Пансофия читається виключно з благословення священика. Вона допомагає позбутися від усякого зла, захистити себе і свою сім’ю від ненависті, заздрості, злоби, образи. Молитва здатна захистити від насильницьких дій як фізичних, так і енергетичних.

Цей молебень читати необхідно дуже уважно і акуратно. Текст вимовляти треба 9 разів щодня протягом 9 днів. Знайти цю молитву можна в молитовному збірнику афонського старця.

Святий Матрони

Блаженна Матрона Московська допомагає практично у всіх непростих життєвих ситуаціях:

До звернення до Матронушки за допомогою, Було б непогано зробити пожертвування: віднести продукти в храм або роздати їх бідним на вулиці.

Молитви до Матрони:

«Про блаженна мати Матрона, вислухай і прийми нині нас, грішних, що моляться тобі, навикшая у всьому житті твоєму прііматі і вислушіваті всіх стражденних і скорботних, з вірою і надією до твого заступництва і допомоги вдаються, швидке поможеніе і чудесне зцілення всім подавающі;

Та не збідніє і нині милосердя твоє до нас, недостойних, бентежним в многосуетнем цім світі

І нігдеже обретающим розради і співчуття в скорботах душевних і допомоги в болезнех тілесних:

Зціли хвороби наша, визволи від спокус і мучительства диявола, пристрасно воюющаго,

Допоможи донести життєвий свій Хрест, знести вся тяготи житія і не потеряті в ньому образ Божий,

Віру православну до кінця днів наших зберегтися, надія і сподівання на Бога міцну имети і нелицемірну любов до ближніх;

Допоможи нам відійду з житія цього досягнуто Царства Небесного з усіма угіддями Богу,

Прославляюще милосердя і доброту Отця Небесного, в Троїце славімаго, Отця і Сина і Святого Духа, на віки віків. Амінь.»

Коротка молитва до Матрони:

«Свята праведна стариця Матрона, моли Бога за нас!»

Ангелу-хранителю

У всіх є ангел, який охороняє протягом усього життя. Ангел-хранитель має повноваження простити наші гріхи, помолитися за нас Господу Богу, не дати нам зробити помилку. Про це його потрібно попросити, прочитавши:

«Ангеле Христовий святий, до тебе припадаючи молюся, зберігачу мій святий, доданий мені на дотримання душі і тіла мого грішного від Святого Хрещення, аз же своєю лінощами і своїм злим звичаєм прогнівив твою пречисту світлість і отгнівшие тя від себе всіма холодцю дели: неправдами, наклепами, заздрістю, осудом, презорством, непокори, братоненавіденіем, і злопомненіем, грошолюбство, перелюбством, яростию, скупістю, ненажерством без ситості і опівством, що люди багато говорять, злими помисли і лукавими, гордим звичаєм і блудним возбешеніем, імий самохот ення на всяке тілесне прагнення. Так како зможеш глянути на мене, або приступити до мене, аки псу смердючий? Коториму очима, Ангеле Христовий, воззріші на мене, оплетшася зло у мерзенних делех? Так како вже возмог відпущення просити гірким і злим моїм і лукавим діянням, в няже впадаю по вся дні і нощи і на всяк годину? Але молюся ти припадаючи, зберігачу мій святий, Він буде йому милосердний на мене грішного і недостойного раба твого (ім’я), будь мені помічник і заступник на злого мого сопротівніка, святими твоїми молитвами, і Царства Божого причастника ма сотвори з усіма святими, завжди, і нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.»

Іноді допомога Ангела виглядає як серія якихось знаків, або як-ніби людині підказує внутрішній голос. Якщо вам довелося випробувати на собі чудо, створене вашим Ангелом-охоронцем, то не забудьте подякувати йому про це молитвою або своїми словами.

Спиридону Триміфунтському

Молитви до захисника Православ’я Спиридону Триміфунтському незліченну кількість разів допомогли нужденним. Родом з простої сім’ї селян, за життя він був пастухом. Після смерті дружини його запросили стати священиком в одній з кіпрських церков, тому що всім було відомо про праведного життя, його любові до Бога і богоугодних вчинках.

Саме перший рід діяльності став причиною того, що його зображення на іконах не така, як у інших святих — він зображений в пастушої шапці.

Святий Спиридон — святий, Який створив велику кількість чудес за життя: воскрешав людей, виганяв бісівське.

Вона повинна також виконувати прохання віруючих. Найчастіше Святому моляться:

Існує багато молитов Спиридону Триміфунтському. Якщо Вам складно їх вивчити напам’ять, то зверніться до святого своїми словами, наприклад:

«Святий Спиридон! Помолися у Бога, щоб він простив мої гріхи, дав мені здоров’я, захистив від біди, ворогів і заздрісників. Вимолити, блаженний Спиридон, у нашого Господа для мене безбідне життя. Амінь.»

Богородице

Пресвята Богородиця — земна мати Христа. Вона протегує майбутнім матерям, є заступницею діток. Молитви, присвячувані їй, допомагають в сімейних справах, зачати і народити здорову дитину, отримати зцілення, захистити себе і рідних від бід і не тільки.

Звернутися до Богородиці можна з молитвою:

«Богородице Діво, радуйся, Благодатна Маріє, Господь з Тобою: благословенна Ти між жонами, і благословенний Плід утроби твоєї, яко Спаса народила еси душ наших.»

Перед і після їжі

Перед прийомом їжі хтось із членів сім’ї, як правило, її глава, вимовляє молитву «Отче наш…», інші повторюють її про себе або тихо.

На благословення їжі і пиття мирянам:

«Господи, Ісусе Христе, Боже наш, благослови нам їжу і пиття молитвами Пречистої Твоєї Матері і всіх святих Твоїх, яко благословенний на віки віків. Амінь.»(І перехрестити їжу і пиття)

Після трапези:

«Дякуємо Тобі, Христе Боже наш, яко наситив єси нас земних Твоїх благ; не позбав нас і Небесного Твого Царства, але яко посеред учнів Твоїх прийшов єси, Спасе, мир даяй їм, прийди до нас і спаси нас.»

Миколі Чудотворцю

Микола Чудотворець з дитинства виявляв інтерес до церковних справ. За рекомендацією священика-родича батьки, які, до слова сказати, були заможними людьми, відправили маленького Миколи в богослужіння. Саме цій справі присвятив усе своє життя Микола Чудотворець. Йому довелося багато перенести заради віри, тому що в той час були гоніння на християн.

Микола Чудотворець допомагає в багатьох складних життєвих обставинах, студентам в екзаменаційний період, бідним, тим, хто вирушає в далеку дорогу.

Микола Угодник займає особливе місце серед святих. Він вважається самим наближеним до Бога. Тому молитви до нього найбільш сильні і швидкодіючі.

«Про Всесвятий Миколу, догоджаючи преізрядний Господній, теплий наш заступнику, і всюди в скорботах швидкий помічнику. Допоможи мені, грішному і смутному, в цьому сем житії, умоли Господа Бога дарував ми залишення всіх моїх гріхів, еліко згрішив від юності моєї, у всьому житії моєму, справою, словом, помислом і всіма моїми почуттями; і під кінець душі моєї допоможи мені, окаянному, умоли Господа Бога, всього творіння Создетель, избавити ма повітряних митарств і вічної муки, та завжди прославляю Отця і Сина і Святого Духа і твоє милостиво предстательство, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.»

У дні поминання

Третій, дев’ятий і сороковий дні з дня смерті людини в християнстві вважаються особливо значущими. Пов’язано це з особливим станом душі покійного перед Страшним судом.

Тому всі 40 днів з дня смерті людини читають Псалтир, Молитви за померлих ( «келійне правило»). До обов’язкових молитов додають ці особливі, які в молитовнику іменується як помянник про покійних.

«Боже духів і всякої плоті, смерть подолав і диявола упразднівий, і живіт світові Твоєму дарував; сам, Господи, упокой душу спочилого раба Твого (спочилих рабів Твоєї або покійних рабів Твоїх), [ім’я], в місці світлому, у місці злачні, в місці покійного, звідки я відбіжить хвороба, печаль і зітхання. Будь-яке гріх, вчинений ним (нею або ними), словом, чи ділом, чи думкою, як благий і чоловіколюбець Бог прости. Бо нема людина, іже живий буде і не згрішила. Ти бо єдиний без гріха, правда Твоя, правда на віки, і слово Твоє істина.»

Як молитися мусульманам Аллаху?

Мусульмани повинні читати молитву — намаз — 5 разів на день: рано вранці, в середині, другій половині дня, під час заходу сонця і з початком сутінків. Для цього він повинен відриватися від роботи і інших справ.

Перед молитвою обов’язково потрібно провести обряд обмивання. Потім одягнутися належним чином — в ісламі є неприпустимим оголення тіла, особливо у жінок.

Про Собое увагу потрібно звернути і на місце проведення молитви — воно повинно бути чистим. Ще одне особливе умова — особа мусульманина повинна бути звернена в певну сторону, в сторону Мекки.

Перед скоєнням намазу необхідно налаштуватися, відкинути всі сторонні думки. Все свідомість повинна бути зайнято тим, що ви скажіть Всевишньому.

Намазу передує заклик — азан. Далі читаються сури з Корану і спеціальні молитви дуа, що супроводжуються поклонами.

Таємниці імен, снів, зірок

Зараз ви знаходитесь тут:

Можливо, вас зацікавить: