Молитва про прощення гріхів

Молитва про прощення гріхів

Слово «прощати» має кілька значень, серед яких милувати, прати начисто, скасовувати борг. Зробивши що-небудь погане, людина просить вибачення для відновлення відносин, але воно не дається лише тому, що хтось його заслуговує. Адже прощення є діянням милосердя, любові і благодаті до іншого, незалежно від того, що він вам зробив. Біблія говорить: «Немає людини праведної на землі, що робила б добро й не грішила» (Проповідник 7:20), а «Якщо говоримо, що не маємо гріха, — обманюємо самих себе, і немає в нас правди» (1 Івана 1: 8). За своєю суттю, гріх завжди є повстання проти Господа, в результаті чого людині потрібно прощення. За свої непрощені гріхи людина зазнає покарання (Матвія 25:46; Іоанн 3:36).

Чи потрібна молитва людині?

У всіх народів, що живуть на землі, є сакральні слова, що передаються з покоління в покоління, з допомогою яких людина волає до вищих сил. Це молитва. Значна роль молитви — в проханні про допомогу у кримінальних справах, в досягненні бажаного, в прощення.

Людина за час свого земного існування робить безліч гріхів. Причини цього очевидні: по-перше, людина слабка, з власної волі не може протистояти більшості оточуючих його спокус. По-друге, спокусник, хитрий злий дух закликає його вчинити злочин, збрехала зі шляху істинного.

Всі знають слова Ісуса Христа, що «з серця виходять помисли зла, і та скверни людини». Про що тут йдеться? Про те, як в людині народжується гріх. Не можна забувати, що будь-який гріх, навіть найстрашніший, бере початок лише з «злого думки». Отці церкви розрізняють ступеня таких помислів: прилог, поєднання, сосложеніе, згода, пристрасть, і, нарешті, гріх вчинений. Проте, людина наділена дарованим Богом розумом, волею і розумом, здатним бачити гріховність скоєних справ, усвідомлювати свою гріховність і каятися у скоєному, що дає можливість спокутувати гріхи, зробивши відповідні висновки, не здійснювати гріха в майбутньому.

Одним із способів спокутування гріхів є роздача милостині нужденним, бо через це дія людина висловлює співчуття до жебраків, милосердя до ближнього і любов.
Інший спосіб, який звільняє від гріха, молитва, що йде від серця, про щире каяття, про прощення гріхів: «І молитва віри зцілить недужого, і Господь його підійме, і якщо він гріхи вчинив, простяться йому»(Іак.5: 15).

Перша молитва про прощення

Господи Боже мій, Ти знаєш, що для мене рятівною, допоможи мені; і не допусти мені грішити проти Тебе і загинути в гріхах моїх, бо я грішний і немічний; не віддай мене моїх ворогів, бо до Тебе прибігаю, визволи мене, Господи, бо Ти моя фортеця і моя надія і Тобі слава і подяка на віки. Амінь.

Друга молитва

Господи, Ти бачиш мою слабкість, дай мені виправлення і сподоби мене любити Тебе від усієї душі моєї і думки, і подай мені благодать Свою, подай мені старанність здійснювати служби, приносити мою негідну молитву і за все дякувати Тобі.

Третя молитва

Господи Боже мій, Творцеві мій, Благодійника мій, не залиш мене, Ти мені допоможи творити волю Твою, Ти просвіти мої уявні очі сердечні, Ти просвіти темряву мою, бо через Тебе позбавляють від спокуси.

Сила молитви

Святе Письмо оповідає: «Не малодушествуй в молитві твоїй і не зневажай подавати милостиню» (Сір.7: 10). Яким чином молитва допомагає звільнитися людині від гріха? Її сила в тому, що людина, яка звертається з нею до Бога, вже щиро розкаявся. Закликаючи про прощення гріхів, він усвідомив свій гріх, визнав провину, засудив її і прийняв рішення більше не вдаватися в нього, тому і волає до Господа з молитвою, щоб спокутувати свій гріх і просить про Боже прощення. Бог милосердний. Він всіляко хоче пробачити людини. Віра людини в Його милість є надійною основою для прощення.
Отже, щира молитва про прощення гріхів — це і каяття людини в скоєному. Оскільки, хто не усвідомлює своєї гріховності, що не буде просити через молитву у Бога прощення. Про призов до покаяння сказано ще від Івана Хрестителя. Слідом за каяттям людина просить Бога про помилування, тому молитва, сказана щиро, не буває без покаяння. Біблія оповідає про це: люди «звернулися до молитви, просячи, хай буде докраю зітру вчинений гріх» (2Мак.12: 42).

Таким чином, молитва необхідна людині, оскільки за допомогою істих слів каяття, людина говорить Всевишньому про свій гріх, кається в створених справах, просячи прощення за гріх. Людина «відкриє в молитві уста свої і буде молитися за гріхи свої» (Сір.39: 6). Бачачи щиросерде покаяння, Бог простить людині його гріхи, з тим, що той не зробить подібні гріхи. Адже Всевишній «зглянеться на молитву безпорадних не осоромить моління їх» (Пс.101: 18).

Бачачи свої гріхи і звернувшись про це Господу, людина повинна довести своє каяття вчиненням благих і добрих вчинків, обравши шлях служіння Богу. В такому випадку «службовець Богу буде прийнятий з благоволінням, і молитва його дійде до хмар» (Сір.35: 16). Молитва є щирим голосом душі, що йде від людини до Бога. Спілкуючись з Богом, словом Божим людина освячується.
Постійно спілкуючись з Богом через молитву, людина збагачує свій духовний світ в кращу сторону. Характер людини стає лагідним і шляхетним, превалює співчуття і милосердя. Згодом, людина стає чистішим, добрішим, великодушними. Уміння молитися — велика майстерність душі і розуму. Набути молитовний дар досить складно, оскільки використовуючи молитву, людина робить сильніше енергію бажання, і вона набуває чинності, яка неможлива без молитви. Невпевнені або нещирі слова не матимуть подібної сили, і без щирості будуть лише набором слів.

Значення молитви

Отже, в людському існуванні молитва потрібна для отримання божественного виховання, внаслідок якого характер людини змінюється, переважає духовність, він виростає до можливості бути в Царстві Небесному. Молитва — богоугодна дія, що несе неоціненну користь душі людини. Людина, яка щодня звертається до Господа, стає витривалішими і сильнішими, а його душа набуває можливість опиратися злу. Її залишають гріховні думки і негожі почуття, натомість проявляються богоугодні вчинки і устремління. Перероджена спілкуванням з Всевишнім за допомогою щоденної, наполегливої ​​молитви, душа відчуває бажання творити праведні вчинки, людина стає на шлях благочестивого життя. Світ зосереджується в душі, даючи людині можливість подужати життєві тяготи, і вести життя відповідно до заповідей Божих.

Коли людиною опановують гріховні наміри і думки, допоможе молитва. Потрібно звернутися до Господа, з проханням надіслати йому душевні сили, стійкість протистояти спокусам, мужності, щоб його подолати і не дозволити йому здійснитися. Думка про гріх залишає розум людини.

У складних, двояких життєвих ситуаціях, коли необхідно сконцентрувати душевні і фізичні сили, молитва особливо потрібна людині, оскільки зміцнює волю, прояснює думки, очищає розум, дає сили для наполегливості і терпіння вистояти у важких випробуваннях. Сила, отримана людиною під час молитви, благотворно діє на оточуючих, даючи їм світло радості, добра, і світу, який був отриманий під час спілкування з Господом. Під впливом змін в духовному світі, людина зможе зробити краще рідних, близьких — всіх, хто знаходиться поруч, покаже, що значить надходити по-Божому, розумно, повідає і істинну природу добра і зла, не дасть зробити поганий вчинок, навчити жити правильно, на основі милосердя і співчуття.

Молитва має величезну силу, оскільки дає не тільки духовний розвиток, каяття в гріхах, можливість отримати прощення, але і покращує життя знаходяться поруч. Це не тільки добру справу, а й обов’язкове дію для удосконалення людини в духовному плані, за допомогою якого з душі викорінюється зло і проростає Божественна благодать, життя стає краще, людина робить в світі добро.

Таємниці імен, снів, зірок

Зараз ви знаходитесь тут:

Можливо, вас зацікавить: