Десять заповідей божих в православ’ї

Десять заповідей божих в православ'ї

Десять заповідей Божих в православ’ї — це звід правил, якась риса, якими Бог вказав людині на правильний спосіб життя. Дотримуючись цих норм, людина зможе жити в світі з оточуючими і Всевишнім. Заповіді сформульовані досить коротко, вони надають людині велику свободу в життєвих питаннях і вимагають виконання мінімальних вимог, переступаючи які люди хитають основи їх суспільного життя.

Історія появи заповідей

Заповіді були викладено єврейському народу через пророка Мойсея. Про це розповідається в книзі Вихід. Після виходу народу з Єгипту, ходіння по пустелі, Бог закликає Мойсея на гору Синай і дає йому дві скрижалі (кам’яні пластини), на яких написані заповіді. Одна скрижаль присвячена ставленню людини до Всевишнього, інша — відношенню до оточуючих.

Поділ заповідей на дві ці групи свідчить про двох пологах любові і існування двох типів обов’язків. Їх також називають Декалог, що в перекладі з івриту — десять висловів.

Значення Декалогу

Мойсеєві закони покликані впорядковувати не тільки духовні відносини, а й цивільне життя.

Згодом багато хто з них були скасовані апостолами, однак десять заповідей не втратили свого значення. Вони складають єдиний моральний закон, норми, на яких стоїть все існування людського суспільства. Вони Визначають моральну поведінку людини — через їх важливості вони були викладено людству не на папері, тлінному речовині, а на камені.

Заповіді Декалогу мають багато спільного з законами стародавнього світу. Збіги можна пояснити єдністю морального закону, що існує в серці людини за велінням Божим. Пошкодження людини гріхом призвело до необхідності встановлення якихось правил — до гріхопадіння для виконання Божих заповідей досить було голосу совісті.

Десять заповідей і Новий Завіт

Після приходу Спасителя настанови Мойсея не минулися, оскільки заповіді Ісуса Христа з Нового Завіту не суперечать їм. Спаситель сказав, що його норми доповнюють, розширюють старозавітний закон, роблять його глибше. Апостол Павло говорить, що синайські постанови — Закон, написаний в людських серцях, природа, закладена з народження, але знівечена гріхом.

Ісус Христос розкрив зміст Декалогу в Заповідях Блаженства, виконуваних на кожній Літургії — вони оповідають про нагороди за добродійне життя: про втіху плачуть, насиченні голодних, спадкуванні землі лагідними, баченні Бога чистими серцем.

Дослідження десяти заповідей

Мойсеєві настанови були предметом уваги багатьох вчених, святителів, духовних письменників. Основний зміст цих досліджень — більш глибоке розуміння заповідей.

Найвідомішими пам’ятками православної традиції, присвяченими тлумаченню Декалогу, є:

Зміст десяти заповідей

Смертні гріхи

Будь-яке невиконання положень Декалогу є Гріхом, порушенням волі творця. Деякі гріхи є смертними.

Смертні гріхи — такі гріхи, які позбавляють благодаті Божої, умертвляють душу і без покаяння призводять її в пекло. Заповіді Божі і смертні гріхи нерозривно пов’язані між собою. Невиконання заповідей призводить до вчинення смертних гріхів.

У православній традиції виділяють смертних гріхів не десять, як заповідей, а тільки сім:

Гріхи проти десяти заповідей

У православній практиці прийнято проводити підготовку до сповіді за заповідями Мойсея. Тобто намагатися розібрати своє життя, виходячи з їх виконання.

Найбільш поширеними гріхами проти десяти заповідей є:

Чи потрібно виконувати заповіді?

В Євангелії є розповідь про юнака, який запитує про спадкування вічного життя, на що Ісус Христос вказує йому на виконання досліджених нами заповідей. Але Спаситель вказує На більш їх глибокий зміст, пояснюючи суть всіх заповідей в прояві любові — до Бога і ближнього. Заповіді Декалогу ясно показують, куди повинна бути ця любов спрямована — перш все до оточуючих нас людям.

Багато хто нарікає на неможливість виконання десяти Божих заповідей. Насправді — це непросто. Щоб їх виконати, Заповіді повинні відобразитися в серце, проникнути у світогляд, підсвідомість, стати способом життя.

На особистому досвіді слід проявити старання, випробувати їх своїм життям — без старанності з боку людини вони так і залишаться нездійсненними. Заповіді можуть допомогти вдосконалити державне життя — поки законодавство будуватися на цих принципах, суспільство нормально функціонує.

Кожному хто наважитися на шлях виконання заповідей Бог прийде на допомогу.

Таємниці імен, снів, зірок

Зараз ви знаходитесь тут:

Можливо, вас зацікавить: